De geschiedenis van cheesecake

De geschiedenis van cheesecake

Cheesecake, we kennen het allemaal wel en iedereen heeft vast een eigen favoriete smaak. Maar waar is de cheesecake die we vandaag kennen, ontstaan? We nemen je graag mee terug in de geschiedenis en geven enkele leuke feitjes mee!

Terug naar Griekenland

Zonder kaas geen cheesecake uiteraard! Het maken van kaas gaat terug tot 2000 voor Christus, maar daar is natuurlijk nog niet de eerste cake ontstaan. Daarvoor moeten we iets later kijken, naar het Oude Griekenland. De oude versie van de taart werd gegeven aan atleten tijdens de Olympische Spelen van 76 voor Christus om zich aan te sterken. Maar we zien de taart ook terug bij bruiloften en op feesten uit die tijd. De traditionele Griekse cheesecake bestaat
uit ricottakaas, die gezoet werd met honing en dan gebakken werd met bloem erin tot het een stevige massa werd. Ook belangrijk: hij werd koud geserveerd.

Overname door de Romeinen

De Romeinen verspreidden later de traditie van de cheesecake over Europa, maar wel onder een ander recept. De cake werd gebakken op een hete steen en kreeg de naam ‘libuma’. In een enkel geval werd de kaas echt in het deeg gestopt als vulling. Daarnaast werd hij, in tegenstelling tot de Griekse versie, warm geserveerd.

Amerikaanse cheesecake met roomkaas

Kijken we dan nog enkele eeuwen later, dan zien we de cheesecake ook voorkomen in Amerika, maar wel met veel verschillende bereidingswijzen die door immigranten (uit Europa) werden meegebracht. In 1872 werd in Amerika de roomkaas uitgevonden, wat de cake een veel romigere smaak en consistentie gaf. De meest populaire taart die we nu kennen, is namelijk ook de ‘New York cheesecake’.

Naast de gebakken New York cheesecake, is er doorheen de jaren ook een ander populair broertje ontstaan, de no-bake cheesecake. Deze versie bestaat uit een onderkant van Graham-crackers of andere koekjes, gemengd met boter. Dit wordt dan in een springvorm gedrukt om een korst te vormen. Hier bovenop komt een mengeling van roomkaas, zure room, Griekse yoghurt of slagroom, wat dan opstijft in de koelkast.

Eindeloos combineren

Of je nu kiest voor een gebakken of niet-gebakken, je kan eindeloos combineren met smaken en structuren. Dit zijn enkele van onze favorieten:

  1. speculoos – vanille cheesecake met speculooskoekjes als bodem
  2. Met witte chocolade
  3. Een klassieker: met blauwe bessen
  4. Met gezouten karamel
  5. Met pompoen

Welke is jouw favoriet? Heb je na het lezen van dit verhaal ook zin in een stuk cheesecake? Dat snappen we uiteraard! Neem dan snel een kijkje in onze nieuwe webshop vol met heerlijke taarten, cakes en quiches en bestel vandaag nog een van onze huisgemaakte creaties. Kom je liever langs? Dan ben je ook altijd welkom in ons restaurant om een stukje taart te eten met een koffietje of theetje erbij!

 

document.tidioIdentify = { distinct_id: "unique_id", // Unique visitor ID in your system email: "contact@mail", // visitor email name: "John Doe", // Visitor name phone: "+44 2032897807" //Visitor phone };