Victoria Sponge: de perfecte mix van eenvoud en elegantie

Victoria sponge taart of Victoria sandwich cake, is een klassiek Brits gebak dat bestaat uit twee lagen luchtige cake met jam en slagroom ertussen. Maar waar komt deze taart eigenlijk vandaan en hoe is deze naam ontstaan? In dit blogartikel duik ik in de geschiedenis van de Victoria sponge taart.
De geschiedenis van de Victoria Sponge Taart gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, toen de Britse koningin Victoria regeerde. Het verhaal gaat dat de taart speciaal gemaakt werd voor de koningin tijdens een van haar theepauzes. Hoewel er geen concrete bewijzen zijn dat de Victoria Sponge Taart echt door de bakker van de koningin is geïntroduceerd, heeft het wel bijgedragen aan de populariteit van het gebak.

De naam "Victoria sandwich" of "Victoria sponge" werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1900. Kookboeken en receptenbladen gebruikten vanaf dat moment die termen. Het idee was om twee lagen cake aan elkaar te plakken met jam en slagroom ertussen, om zo een sandwich-achtige taart te maken. De toevoeging van jam en slagroom gaf de cake een extra smaakdimensie en maakte het tot een lekkernij die zowel decadent als eenvoudig was.
Een van de belangrijkste ingrediënten van de Victoria Sponge Taart is de jam. De traditionele versie wordt gemaakt met aardbeienjam maar tegenwoordig worden ook andere soorten jam gebruikt, zoals frambozen- of abrikozenjam. Ook wordt er soms vers fruit toegevoegd.
het is duidelijk dat deze klassieke cake een speciale plaats heeft in de Britse culinaire geschiedenis en nog steeds populair is bij theekransjes, verjaardagsfeestjes en andere gelegenheden. Hieronder vind je een eenvoudig recept om thuis te proberen:

Ingrediënten:
 225g ongezouten boter, op kamertemperatuur

225g fijne kristalsuiker

4 grote eieren

225g zelfrijzend bakmeel

1 theelepel vanille-extract

150g verse aardbeien, in plakjes gesneden 

100g aardbeienjam

150ml slagroom

50g poedersuiker

Extra aardbeien, voor decoratie


Stappen:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet twee ronde taartvormen van 20 cm in met boter en bestrooi met bloem. 

  • Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot ze licht en luchtig zijn. Voeg de eieren één voor één toe, klop goed tussen elke toevoeging. 

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en vouw voorzichtig in met een spatel tot het beslag glad is. Voeg de vanille-extract toe en meng. 

  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee taartvormen en strijk glad. Bak de cakes 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en veerkrachtig zijn. 

  • Laat de cakes afkoelen op een rooster

  • Klop de slagroom en poedersuiker samen in een kom tot stijve pieken ontstaan. Verdeel de slagroom over de onderste helft van de taart en bedek met jam en plakjes aardbeien. Plaats de bovenste helft van de taart erop en druk lichtjes aan. 

  • Versier de bovenkant van de taart met extra aardbeien en bestrooi met poedersuiker. 


Serveer de Victoria sponge taart met aardbeien in plakken.

Of bestel gewoon een van onze heerlijke victoria spongetaarten via onze webshop.
Smakelijk!

document.tidioIdentify = { distinct_id: "unique_id", // Unique visitor ID in your system email: "contact@mail", // visitor email name: "John Doe", // Visitor name phone: "+44 2032897807" //Visitor phone };